Corectarea ridurilor cu toxina botulinica (Botox)
Odata cu varsta, miscarile musculare repetate determina pielea sa se increteasca. Ridurile de expresie incep sa apara dupa varsta de 20 de ani si devin permanente si usor de recunoscut dupa varsta de 30 de ani. Tratamentele anti-rid cu toxina botulinica relaxeaza muschii, netezesc ridurile si previn reformarea lor. Ridurile de pe fata se pot minimaliza folosind o proteina purificata produsa de bacteria Clostridium Botulinum care determina relaxarea de durata a contracturilor musculare.
Ce zone se trateaza cu Botox?
Botoxul este tratamentul de electie pentru ridurile de expresie din partea superioara a fetei: ridurile orizontale de pe frunte, ridurile verticale dintre sprancene, «laba de gasca» de la coltul ochilor.
Tratamentul cu toxina botulinica este de asemenea utilizat pentru hiperhidroza axilara, palmara, plantara etc (transpiratie excesiva in diferite zone ale corpului).
O alta indicatie de tratament cu toxina botulinica o are bruxismul, una dintre cele mai intalnite afectiuni cu manifestare in timpul somnului. Bruxismul se manifesta prin scrasnitul dinţilor si inclestarea maxilarelor, involuntar in timpul somnului. Botox-ul actioneaza relaxand muschiul si astfel reducand efectul de frecare a dintilor sau incordare a maxilarelor.
Alte aplicatii: tratamentul depresiei, migrenei, acneei la frunte.
Tratamentul non-chirurgical adresat ridurilor se practica de peste 2 decenii si in zilele noastre este considerat printre cele mai lipsite de riscuri tratamente estetice. Tratamentul cu toxina botulinica de asemenea cunoscut sub numele de Botox a fost utilizat la milioane de pacienti din lumea intreaga, avand rezultate remarcabile.
In ce consta consultatia estetica?
Pentru a ajuta pacientul sa inteleaga procedura completa, cat si etapele de vindecare, Aesthetica recomanda efectuarea unei consultatii in cadrul careia pacientul va completa o fisa de sanatate, i se vor prezenta toate detaliile legate de cazul sau specific deoarece fiecare individ are caracteristici unice de care medicul va trebui sa tina cont in timpul tratamentului.
Cateva zile inainte si dupa tratament sunt interzise pastilele – antibiotice/antiinflamatoare (pastile de durere sau raceala si gripa). De asemena trebuie oprita administrarea cu aproximativ o saptamana inainte a suplimentelor cu vitamina C, E, Ginko biloba sau alte combinatii homeopate care ar putea creste sangerarea in timpul interventiei.
Pentru a ne usura consultatia, rugam pacientii sa vina pregatiti cu un act de identitate. Consultatia dureaza aproximativ 15 minute, va rugam sa va programati telefonic cu cateva zile inainte pentru a evita drumurile inutile.
Cat dureaza efectul tratamentului cu Botox?
Tratamentul cu toxina botulinica determina o relaxare musculara pentru aproximativ 3 luni. Prin faptul ca muschii sunt imobili in toata aceasta perioada, se produce automat si atrofie musculara, astfel ca, perioada de relaxare musculara este prelungita in mod natural, pana la 4-6 luni la primul tratament. De la o injectare la alta daca se repeta tratamentul in momentul in care muschiul nu a apucat sa-si reia complet functia (daca el este inca atrofiat) putem prelungi intervalele de relaxare musculara cu inca aproximativ 1-3 luni.
In concluzie, tratatamentul cu Botox la prima injectare tine aproximativ 3-5 luni urmand cu timpul sa tina din ce in ce mai mult.
Dozele injectate per zona raman aceleasi insa intervalele de timp se maresc. Variatiile cuprinse intre 3-6 luni sunt absolut normale.
Un tratament reusit inseamna instalarea completa a efectului in maxim 2 saptamani. Durata relaxarii musculare tine numai de terenul pacientului si factorii nocivi, nu de produsul injectat sau tehnica de injectare. Este normal ca treptat cu miscarea musculara sa reinceapa automat si ridurile sa reapara.Dupa primul tratament miscarea musculara poate gradual sa inceapa la 2 luni si pana la 4 luni ridurile sa revina la starea initiala.Pe masura ce tratamentul este repetat, efectul este posibil sa tina din ce in ce mai mult
In ce consta tratamentul cu Botox la Clinica Aesthetica?
Cateva picaturi de toxina sunt injectate cu ajutorul unui ac extrem de fin in musculatura fetei in zonele ridate astfel incat impulsurile nervoase care determina contractura musculara sa se blocheze si muschiul sa se relaxeze in asa fel incat pielea sa nu se mai increteasca. Mimica fetei nu este afectata major in schimb ridurile nu se mai formează.
Injectarile cu toxina botulinica se pot combina cu injectarile de acid hialuronic pentru un efect complex de intinerire faciala.
Realizarea tratamentului in sine durează intre 10 si 15 minute in functie de numarul zonelor tratate. Pacientii resimt o usoara senzatie de intepatura in zona de injectare, nu este nici macar nevoie de anestezie.
Efectul nu este vizibil pe loc, ci incepe in aproximativ 3-5 zile iar cel maxim se produce dupa 7-14 zile. Dupa aproximativ 2 saptamani de la injectare, efectul este complet instalat si consta in diminuarea ridurilor si disparitia incordarii, incruntarii fetei. Expresivitatea si mimica faciala se pastreaza in continuare, ridurile de expresie dispar, iar imaginea de ansamblu este una naturala, odihnita, relaxata. Aesthetica garanteaza rezultatele tratamentelor cu toxina botulinica, tocmai de aceea, recomandam o scurta consultatie la 2 saptamani de la realizarea tratamentului.
Este dureroasa injectarea cu Botox?
Procedura se efectueaza cu ajutorul unor seringi si ace special create pentru a injecta cantitati extrem de mici de toxina botulinica si din acesta cauza tehnica este usor suportabila. Nu este nevoie de anestezie locala, punctiile sunt superficiale si acele extrem de fine (cat firul de par). Nu sunt mentionate cazuri in literatura de specialitate in care aceste manopere sa nu fie tolerate foarte usor de pacienti.
Ce se intampla dupa ce dispare efectul Botoxului?
Deoarece efectul toxinei nu este permanent, el se diminueaza treptat si ridurile reapar. In cazul in care pacientul decide sa nu mai repete tratamentul, situatia revine la stadiul initial insa calitatea pielii este mult imbunatatita in zona respectiva deoarece in perioada in care musculatura a fost relaxata a fost mult incetinita rata de imbatranire locala.
Riscurile injectiilor cu Botox:
Riscurile injectarilor cu toxina botulinica sunt aceleasi ca la orice vaccin sau injectie: edem reactiv sau alergic, eritem, echimoze, hematom (reactii temporare cu perioada scurta de vindecare 2-3 zile).
Alergiile sunt destul de rar intalnite insa nu este exclus complet riscul aparitiei lor. Alergiile se manifesta prin edem (umflatura) zone injectate la fel ca dupa o intepatura de albina. Pacientii alergici la diverse alimente, medicamente etc au un risc mai crescut de a manifesta o alergie si la toxina botulinica. Cazurile sunt foarte rare, insa va rugam sa va programati tratamentul in asa fel incat sa nu aveti evenimente importante zilele urmatoare dupa efectuarea lui. Desi semnele de obicei dispar in cateva zile medicii nostri va sfatuiesc 2 saptamani dupa tratament sa nu aveti evenimente importante programate (aceste detalii vi se vor prezenta atat verbal de doctorii nostri, cat si in scris, fiind trecute in consensul pentru efectuarea tratamentului).
In cazul in care pacientul nu respecta indicatiile medicului se pot produce chiar usoare asimetrii temporare, corectabile pana la ptoza palpebrala (caderea pleoapei). Aceste reactii sunt extrem de rare si apar la pacientii care nu tin cont de indicatiile post tratament (sunt interzise 2 saptamani temperaturile extreme, sauna, solar, plaja, exercitii fizice, bai fierbinti, pastile antibiotice sau antiinflamatoare, tratamente dermato-cosmetice, masaje faciale).
Uneori, se poate intampla sa fie nevoie de o injectie suplimentara de corectie.
Nerepetarea tratamentului cu botox nu are efecte negative, veti redobandi doar ridurile de expresie dinainte de injectare.
Dupa injectare nu raman urme, doar cateva puncte rosii pentru 1-2 ore. Va puteti relua imediat activitatea socio-profesionala.
Se contraindica tratamentul cu toxina botulinica in urmatoarele cazuri:
- daca suferiti de Miastenia Gravis
- daca suferiti de o afectiune neuromusculara
- daca sunteti alergici la toxina botulinica
- daca sunteti insarcinata sau alaptati
Cat costa tratamentul cu Botox?
Preturile variaza in functie de numarul de unitati folosite per zona. In general, preturile variaza intre 990 si 1890 de lei, in functie de zona tratata. Pentru mai multe detalii, accesati sectiunea tarife.
Zonele in care se injecteaza Botox sunt:
1. glabela (zona dintre sprancene)
2. frunte
3. coltul extern al ochilor (laba gastii)
4. baza nasului (sau unghiul intern al ochilor)
Daca aveti intrebari despre tratamentul cu Botox, va rugam sa ne sunati pentru o consultatie sau completati formularul nostru de call-back si noi vom lua legatura cu dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil.
Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de baza ale interventiilor stomatologice sau estetice non-invazive. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiesc tratamentele de specialitate. Informatiile oferite de www.drcorinacazacu.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient al www.drcorinacazacu.ro si medicul sau. Daca va ganditi la aceasta terapie, pentru orice nelamurire si intrebare apelati la medicii nostri specialisti.