Igienizarea dentara profesionala

Igienizarea dentara este cea mai simpla manopera efectuata in cabinetul stomatologic, complet nedureroasa, efectuata in 3 etape:

1. Detartrajul

Detartrajul este una din cele mai eficiente manopere stomatologice de indepartare a placii bacteriene si a tartrului dentar. Tartrul este un bloc care se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene (pelicula ce se formeaza pe suprafetele dentare si care nu este indepartata datorita unui periaj deficitar sau absenta acestuia) cu sarurile de calciu din saliva.

Depunerea de tartru pe suprafetele dentare duce la inflamarea gingiilor (gingivita), care se manifesta prin marirea, inrosirea, modificarea culorii si sangerarea acestora. Daca tartrul nu este indepartat cat mai repede si ramane aderent pe dinti perioade mai indelungate, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul. Acesta, in incercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii se retrage si apare fenomenul de mobilitate dentara (dintii nu mai au o implantare buna). Astfel se vor misca tot mai tare si in cele din urma vor cadea. Acest fenomen poarta numele de boala parodontala (asa numita parodontoza) si este unul dintre cele mai dezastruase efecte ale tartrului.

Detartrajul are ca scop igienizarea cavitatii orale si prevenirea bolilor parodontale. Atentie: aparatele cu ultra-sunete de ultima generatie nu afecteaza smaltul, au putere numai in depozitele moi de la suprafata dintelui, in concluzie detartrajul nu afecteaza calitatea smaltului.

Detartrajul ultrasonic se face cu ajutorul unui aparat special ce transmite la nivelul varfului, vibratii ultrasonice. Acest varf este aplicat in jurul dintilor ce prezinta placa bacteriana si tartru dentar, favorizand desprinderea blocurilor de tartru. Reziduurile create in urma eliminarii tartrului si a placii bacteriene sunt indepartate de apa proiectata pe dinte in timpul manoperei.

2. Periajul profesional

Este o masura preventiva, realizata doar in cabinetul dentar de catre medical stomatolog. Acesta masura are rolul de a completa metodele de igiena orala si confera dintelui un aspect foarte neted de “dinte curat“.

Se realizeaza cu ajutorul unor perii de dimensiuni foarte mici montate pe un dispozitiv special, pe ele se aplica o pasta profesionala abraziva, care contine fluor.

Se aplica periuta pe toate suprafetele dintilor la rotatie si presiune mica procedeul fiind 100% nedureros.

3. Prophy-jet (Air-flow)

Este o metoda complementara a detartrajului propriu-zis impreuna cu periajul profesional toate cele 3 metode garanteaza o igienizare completa cavitatii orale. Airflow-ul este o manopera dentara profilactica ce se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv care proiecteaza asupra suprafetelor dentare cocktail-uri de particule special create pentru a curata si lustrui, apa si aer.

Are ca scop igienizarea dintilor, ajutand la indepartarea in detaliu a placii bacteriene si a petelor extrinseci (cafea, ceai, tutun, vin etc.) totodata efectuandu-se si un masaj gingival ce stimuleaza circulatia sangvina locala.

Aceasta procedura este impetuos necesara inaintea aplicarii aparatelor ortodontice, bijuteriilor dentare, albirii, cat si pacientilor consumatori de alimente si bauturi colorate, fumatorilor.

Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni, iar la pacientii cu implanturi dentare o data la 4 luni.

Fara durere, fara sa creeze sensibilitate prelungita, aparatele noastre va garanteaza confortul.

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de baza ale interventiilor stomatologice sau estetice non-invazive. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiesc tratamentele de specialitate. Informatiile oferite de www.drcorinacazacu.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient al www.drcorinacazacu.ro si medicul sau. Daca va ganditi la aceasta terapie, pentru orice nelamurire si intrebare apelati la medicii nostri specialisti.