Obturatiile dentare fizionomice
Stomatologia moderna ne permite sa obtinem atat rezistenta, cat si o estetica naturala prin realizarea unor obturatii dentare fizionomice. Putem restaura dintii la rezistenta si aspectul lor anterior cu ajutorul rasinilor nanocompozite de ultima generatie si al ceramicii. Obturatiile vechi, negre, din amalgam pot fi inlocuite, iar dintii pot arata ca si noi.
Obturatii (“plombe”) pentru carii dentare:
Intr-un anumit punct al vietii noastre, majoritatea dintre noi vom avea, probabil, o carie. In cele mai multe cazuri, medicul va indeparta tesutul afectat si va obtura respectiva cavitate. In ultima perioada, au fost facute multe descoperiri in acest domeniu, astfel incat, in cazul in care nu ati mai avut o carie de ceva timp, ar trebui sa va documentati in privinta posibilitatilor pe care le aveti la dispozitie. In acest mod, veti putea alege cea mai buna varianta.
Pentru a afla mai multe detalii despre obturatiile coronare si procesul prin care dintii dumneavoastra sunt obturati, alegeti din variantele din meniul de mai jos.
1. Obturatii din rasini compozite
Ce sunt obturatiile dentare fizionomice din rasini compozite?
Cei mai multi dintre noi au avut obturatii de amalgam de argint sau din aur. Cele din amalgam se mai numeau si “obturatii cu mercur”, datorita faptului ca amalgamul continea mercur. Obturatiile din metal erau eficiente, insa erau in acelasi timp foarte vizibile si aveau tendinta de a se innegri in timp.
Obturatiile dentare fizionomice din rasini compozite au fost create ca o alternativa la obturatiile traditionale din metal. Obturatiile dentare cu o culoare asemanatoare dintilor sunt cunoscute ca “obturatii din rasini compozite”. Acestea sunt durabile, puternice si au o culoare foarte asemanatoare dintilor.
Cine este un candidat pentru obturatii dentare fizionomice din rasini compozite?
Daca aveti o carie, obturatii sparte/fisurate sau obturatii din amalgam, acest tip de obturatie este de adus in discutia cu dentistul dumneavoastra. Obturatiile din amalgam pot fi usor indepartate si inlocuite cu unele mai atractive din punct de vedere al culorii. Aceste obturatii va pot intari dintele peste nivelul celor din amalgam.
Rasinile compozite pot fi folosite si pentru a imbunatati aspectul dintilor dvs. Rasinile compozite vor consolida si imbunatati structura dintelui dvs. natural asa cum o face si in obturatiile coronare.
Cum sunt realizate obturatiile dentare fizionomice din rasini compozite?
Medicul stomatolog va face o anestezie pentru a “amorti” zona. Ulterior, tesutul cariat va fi indepartat cu ajutorul frezelor. Obturatiile dentare fizionomice compozite vor prelungi viata dintelui natural. In cazul in care caria este in apropierea nervului, atunci va fi folosita o substanta speciala pentru a-l proteja.
Se va utiliza apoi un material special pentru a curata suprafata dintelui preparat si pentru a intari suprafata smaltului expus. Astfel, se obtine o adeziune mai buna. Este aplicat bondingul pentru adeziunea compozitului sa fie mai eficienta. Acest strat va fi apoi intarit cu o lampa de fotopolimerizare.
Obturatiile din rasini compozite sunt aplicate in straturi fine, fiecare dintre ele fiind fotopolimerizat inainte de aplicarea urmatorului strat.
Odata finalizata obturatia dentara, medicul va folosi o hartie speciala (“hartia de articulatie”) pentru a ajusta inaltimea obturatiei, facand astfel ca muscatura sa ramana corecta. Dintele este apoi finisat si lustruit.
In cazul in care o asemenea obturatie nu este indeajuns pentru a va proteja dintele sau daca stratul de smalt al dintelui este subtire si se poate fractura cu usurinta ori daca dintele a suferit o obturatie de canal, dintele poate necesita o protectie aditionala, cum ar fi o coroana dentara.
Riscuri ale obturatiilor de compozit:
Nu sunt riscuri in ceea ce priveste starea generala de sanatate pentru acest tip de obturatie.
2. Obturatiile de amalgam
Acest tip de obturatie contine mercur si sunt adesea mentionate ca “obturatii de metal”. Siguranta lor a fost pusa sub semnul intrebarii pentru o lunga perioada de timp din cauza eventualelor absorbtii ale mercurului, substanta care poate fi cauza unor boli ca Alzheimer’s, scleroza sau artrita.
Cat costa o obturatie de compozit?
Datorita faptului ca obturatiile fizionomice ocupa mai mult timp decat cele de amalgam, ele au un cost mai ridicat. Desi preturile variaza in functie de cabinet, pretul unei obturatii dentare fizionomice se situeaza intre 120 – 250 lei (in funtie de gravitate leziunii).
Avantajele si dezavantajele obturatiilor fizionomice
Avantaje:
Compozitul se fixeaza bine de structura dentara ramasa integra, prevenind astfel fracturarea sau deteriorarea dintelui. Aspectul final al obturatiilor dentare fizionomice este mult mai bun decat cel al obturatiilor metalice, avand si o culoare care se adapteaza la nuanta dintelui natural. Aceste obturatii sunt adesea folosite pentru a imbunatati aspectul dintilor colorati, ciobiti sau cu o forma necorespunzatoare.
Obturatiile fizionomice rezista in general intre 6 si 12 ani sau chiar mai mult, iar procedura presupune o singura vizita la dentistul dvs. Fata de obturatiile din amalgam, sensibilitatea la rece sau cald este una mult mai scazuta. In plus, dentistul dvs. nu va trebui sa sacrifice atat de multa substanta din dinte precum in cazul obturatiilor de amalgam.
Dezavantaje:
Obturatiile fizionomice necesita o procedura mai laborioasa decat cele din amalgam. Acest lucru se traduce printr-un cost mai ridicat al procedurii.
Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de baza ale interventiilor stomatologice sau estetice non-invazive. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiesc tratamentele de specialitate. Informatiile oferite de www.drcorinacazacu.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient al www.drcorinacazacu.ro si medicul sau. Daca va ganditi la aceasta terapie, pentru orice nelamurire si intrebare apelati la medicii nostri specialisti.